Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

MAROYSSI PANATHINAIKOS PROTATHLIMA

Μαρούσι-Παναθηναϊκός: 68-82


Το θηρίο ξυπνάει! Ο Παναθηναϊκός πραγματοποιώντας δεύτερη συνεχόμενη καλή εμφάνιση, νίκησε το Μαρούσι με 68-82 στον Άγιο Θωμά, πήρε εκδίκηση για την ήττα στην Ευρωλίγκα και απέκτησε καλή ψυχολογία ενόψει του σαββατιάτικου τελικού Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό.

Οι "πράσινοι" με όπλα τη φροντ λάιν τους αλλά και την πίεση που άσκησαν από το ξεκίνημα και οδήγησε σε λάθη τους γηπεδούχους, κατάφεραν να βάλουν νωρίς τις βάσεις για τη νίκη που "σφραγίστηκε" με τα τρία συνεχόμενα τρίποντα του Διαμαντίδη στην τρίτη περίοδο.

Για ακόμα μία φορά βρέθηκε σε πολύ καλή μέρα ο Βασίλης Σπανούλης, που έδειξε ότι συνέρχεται για τα καλά σημειώνοντας 14 πόντους και "μοιράζοντας" 6 ασίστ (έχοντας βέβαια και 4 λάθη). Πρώτος σκόρερ για το "τριφύλλι" ήταν ο δυναμικός Μάρκους Χέισλιπ με 15 πόντους (2/2 βολές, 5/5 δίποντα, 2/5 τρίποντα) και 4 ριμπάουντ.

"Διψήφιοι" ήταν ακόμα οι Πέκοβιτς (12), Μπατίστ (11) και Διαμαντίδης (11), ενώ σκόραραν όλοι οι παίκτες της δωδεκάδας πλην του Δημήτρη Βεργίνη (αγωνίστηκε 1' και 48'' όπως και ο Σερμαντίνι).

Από πλευράς Αμαρουσίου, εντυπωσιακός αλλά μόνος στη γραμμή των ψηλών ήταν ο Τζάρεντ Χόμαν με 13 πόντους και 10 ριμπάουντ, ενώ πρώτος σκόρερ των "κίτρινων" ήταν ο Καϊμακόγλου με 15 πόντους. Πολύ καλός ήταν και ο Λούκας με 14 και 10 προσέθεσε ο Κις.

Ο αγώνας
Εντυπωσιακό ήταν το ξεκίνημα των "κίτρινων" που με τα τρίποντα των Καϊμακόγλου και Κις προηγήθηκε με 6-0. Η απάντηση ήρθε με τον ίδιο τρόπο από τον Σπανούλη και αφού σκόραρε ο Χόμαν, οι "πράσινοι" πραγματοποίησαν ένα σερί 0-8 με ηγέτη τον Μπατίστ και προηγήθηκαν για πρώτη φορά με 3 (8-11) στο πεντάλεπτο.

Το "πράσινο" επιμέρους σκορ έφτασε -με τον ασταμάτητο Μπατίστ- στο 0-10 και το σκορ έγινε 8-13 πριν σκοράρει ο Λούκας. Η εμφανής αδυναμία του Αμαρουσίου πάντως να μαρκάρει τους ψηλούς των φιλοξενούμενων, λόγω και της απουσίας του Μαυροειδή, επέτρεψε στον Πέκοβιτς να ανεβάσει στους 6 (12-18) το προβάδισμα των Πρωταθλητών.

Στο ίδιο τέμπο κύλησαν τα υπόλοιπα 2 λεπτά της πρώτης περιόδου, αφού ο Πέκοβιτς ήταν ασταμάτητος αλλά οι "κίτρινοι" έβρισκαν τις ευκαιρίες πότε με τον Λούκας και πότε με τον Νάτζφεϊ να μειώνουν και τον Διαμαντίδη να διαμορφώνει το 18-24.

Ανωτερότητα και διψήφια διαφορά για τον Παναθηναϊκό
Ως το +8 (18-26) έφτασε η διαφορά για τον Παναθηναϊκό με την έναρξη του δεύτερου δεκαλέπτου, με καλάθι του Νίκολας αλλά οι Λούκας και Κις μείωσαν σε 22-28. Ο Χέισλιπ με τρίποντο ήταν αυτός που έδωσε για πρώτη φορά προβάδισμα 9 πόντων (22-31) και ο Αμερικάνος αφού προηγήθηκε ένα καλάθι του Μπατή, σκόραρε ξανά έξω από τα 6.25 για το +10 (24-34).

Η πίεση συνεχίστηκε από πλευράς "τριφυλλιού", ενώ για το Μαρούσι έδωσε μία... ανάσα ο Καϊμακόγλου που μείωσε σε 27-34. Μία τεχνική ποινή στον Μπαρτζώκα (γενικά υπήρχαν αρκετά νεύρα και σκληρά μαρκαρίσματα στη δεύτερη περίοδο), επέτρεψε στον Σπανούλη να επαναφέρει την ομάδα του στο +9 (27-36) πριν ο Χόμαν διαμορφώσει το 29-36 του ημιχρόνου.

"Καθάρισε" ο Παναθηναϊκός
Η δυναμική... είσοδος του Παναθηναϊκού στο δεύτερο μέρος με τα καλάθια των Μπατίστ και Σπανούλη, του έδωσαν για πρώτη φορά προβάδισμα 12 πόντων (29-41). Ένα νεκρό διάστημα της ομάδας του Ομπράντοβιτς όμως, επέτρεψε στο Μαρούσι να επιστρέψει στο ματς με επιμέρους 8-0 που έκανε το σκορ 37-41.

Παρά την προσπάθειά τους, οι γηπεδούχοι δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν την "αντεπίθεση" αφού στην επίθεση δεν βρήκαν λύσεις ενώ Περπέρογλου και Τέπιτς πέτυχαν τα πρώτα τους καλάθια. Ο Διαμαντίδης ήταν αυτός που έφερε ξανά στο +8 (40-48) την ομάδα του και παρά την απάντηση του Πελεκάνου, ο "Μητσάρας" ευστόχησε σε ακόμα 2 τρίποντα για το 43-55 με 2 λεπτά για τη λήξη της περιόδου. Ακόμα ένα γκολ φάουλ του Σπανούλη διαμόρφωσε το 43-58 με το οποίο τελείωσε το δεκάλεπτο.

Τυπική διαδικασία και αποβολή Μπαρτζώκα
Πολύ εύκολη υπόθεση αποτέλεσε για τον Παναθηναϊκό η τελευταία περίοδος, αφού σε ένα τρίλεπτο προηγήθηκε για πρώτη φορά με 20 πόντους. Οι παίκτες του Αμαρουσίου δεν είχαν πια τις δυνάμεις για να γυρίσουν το ματς και σαν να μην έφτανε αυτό, ένα πεντάλεπτο πριν τη λήξη ο προπονητής της ομάδας Γιώργος Μπαρτζώκας, δέχθηκε δεύτερη τεχνική ποινή και αποβλήθηκε.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έδωσε χρόνο συμμετοχής και στους Βεργίνη και Σερμαντίνι στα τελευταία λεπτά, ενώ το Μαρούσι κατάφερε να μειώσει ως τους 12 (68-80) πριν ο Σερμαντίνι διαμορφώσει το τελικό 68-82.

Tα δεκάλεπτα: 18-24, 29-36, 43-58, 68-82

Οι σκόρερ των δύο ομάδων:

Μαρούσι (Μπαρτζώκας): Κουμπούρας 2, Κις 10 (2), Γκόρντον 14, Πελεκάνος 7 (1), Μπατής 2, Χόμαν 13, Νάτζφεϊ 4, Καλάθης 1, Αριγκμπάμπου, Καϊμακόγλου 15 (3)

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Βεργίνης, Τέπιτς 2, Σπανούλης 14 (3), Περπέρογλου 2, Μπατίστ 11, Φώτσης 2, Χέισλιπ 15 (2), Νίκολας 6, Σερμαντίνι 4, Διαμαντίδης 11 (3), Πέκοβιτς 12, Καλάθης 3 (1)

Για τα αναλυτικά στατιστικά του αγώνα πατήστε εδώ.

Ουδέν σχόλιο για Γιασικεβίτσιους ενόψει τελικού από τον Ομπράντοβιτς
Μετά το τέλος του ματς ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δήλωσε: "Ηταν ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι για πολλούς λόγους, ψυχολογικούς και αγωνιστικούς. Χρειαζόμασταν τη νίκη απέναντι σε μια ομάδα που παίζει πολύ καλά, ξέρει τι ζητάει μέσα στο γήπεδο και το 'χει αποδείξει με τα τελευταία αποτελέσματα".

"Συγχαρητήρια λοιπόν στους παίκτες μου για τη νίκη, αλλά και την εμφάνιση. Παίξαμε πολύ καλά στην άμυνα, ήμασταν επιθετικοί και στην επίθεση δεν διστάσαμε σε καμία περίπτωση".

"Με εξαίρεση ένα μικρό διάστημα στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου, στην υπόλοιπη διάρκεια ήμασταν συγκεντρωμένοι και ελέγξαμε τον ρυθμό. Θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο που βοηθάει αφάνταστα την ομάδα. Η βοήθειά του είναι πολύ σημαντική".

Ο "Ζοτς" ρωτήθηκε εμμέσως για το ενδεχόμενο συμμετοχής του Γιασικεβίτσιους στον τελικό, αλλά απέφυγε να απαντήσει: "Είναι σε καλύτερη κατάσταση, δουλεύει σκληρά τόσο ατομικά, όσο και ομαδικά".

Τέλος, όταν ρωτήθηκε για τη διαφορά στην εμφάνιση του Παναθηναϊκού σε σχέση με τον ευρωπαϊκό αγώνα στο ΟΑΚΑ, απάντησε: "Ημασταν περισσότερο συγκεντρωμένοι, πιστεύαμε στην άμυνά μας και είχαμε καλύτερο ρυθμό".

Ο "Ζοτς" ευχήθηκε καλή επιτυχία στο Μαρούσι σε Ελλάδα κι Ευρώπη και στο τέλος μάλιστα τόνισε πως θα ήταν ευχής έργο να περάσει μια από τις δύο ελληνικές ομάδες στην επόμενη φάση της Ευρωλίγκας.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Σπανούλης δήλωσε: "Ηταν ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι και μάλιστα σε μία έδρα που την ξέρουμε πολύ καλά κι έχουμε αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες".

"Το Μαρούσι μας νίκησε πριν από μια εβδομάδα και χωρίς να θέλω να υποτιμήσω την προσπάθειά του και τα εκπληκτικά του αποτελέσματα, νομίζω πως σ' εκείνο το παιχνίδι χάσαμε από τον κακό μας εαυτό. Σήμερα, δεν θέλαμε να πάρουμε καμία εκδίκηση, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο".

"Απλά θέλαμε να αποδείξουμε στους εαυτούς μας πως σ’ εκείνο το παιχνίδι δεν παίξαμε καλά. Πιστεύω πως όταν είμαστε καλά και παίζουμε τέτοια άμυνα, τότε είναι πάρα πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε ομάδα να μας νικήσει".

Μιλώντας για τον τελικό με τον Ολυμπιακό, είπε: "Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό, θα τα δώσουμε όλα κι ελπίζω στο τέλος να πανηγυρίσουμε".

Μπαρτζώκας: "Δεν είχαμε υπομονή με πρώτο εμένα"
Όσο για τον προπονητή του Αμαρουσίου, Γιώργο Μπαρτζώκα τόνισε: "Αξίζουν συγχαρητήρια στον κόουτς Ομπράντοβιτς και τον Παναθηναϊκό. Εμείς βρισκόμαστε σε μια καμπή του Πρωταθλήματος κατά την οποία είμαστε περισσότερο στο φυσιοθεραπευτήριο παρά στις προπονήσεις".

"Ο Καϊμακόγλου είναι έξω αρκετές μέρες, τώρα ήρθε να προστεθεί το πρόβλημα με τον Μαυροειδή και πρέπει να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση, χωρίς να σημαίνει ότι απολογούμαστε για το τι κάναμε σήμερα. Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που δύσκολα μπορείς να την κερδίσεις, ιδίως δύο φορές μέσα σε λίγες μέρες. Σήμερα ήταν υποψιασμένος".

"Δεν είχαμε υπομονή και ηρεμία, με πρώτο εμένα, ώστε να αντιδράσουμε. Παλέψαμε ως το τέλος, υποσχόμαστε να βρεθούμε ξανά σε καλή κατάσταση και να φανούμε συνεπείς. Δεν μπορώ να... απολογηθώ γι' αυτό που έγινε στα επίσημα".

"Σήμερα δεν κάναμε καλή εμφάνιση και χάσαμε. Σε κάθε ματς δημιουργείται πίεση, είτε από τον αντίπαλο, είτε από τα προβλήματα εκτός παιχνιδιού. Εν πάσει περιπτώσει, έχουμε κάνει καλή πορεία και αυτό που έγινε δεν μπορεί να την αμαυρώσει".

Για την αποβολή του είπε: "Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο σχετικά με την αντίδρασή μου. Δεν κρίναμε ποτέ τους διαιτητές και ούτε τώρα θα το κάνουμε. Χάσαμε γιατί ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος".

Τέλος, ο Φάνης Κουμπούρας δήλωσε: "Το να κερδίσεις τον Παναθηναϊκό είναι δύσκολο πράγμα. Το κάναμε μια βδομάδα πριν, σήμερα όμως δεν ήμασταν συγκεντρωμένοι. Είχαμε απουσίες και ο Παναθηναϊκός μας χτύπησε εκεί".

"Στο τρίτο δεκάλεπτο, βγήκαμε από τον ρυθμό μας, μας έβαλανς τρίποντα και ξέφυγαν και μετά ήταν δύσκολο να το γυρίσεις. Συνεχίζουμε, ακολουθούν δύσκολα ματς όπως αυτό με την Παρτίζαν".